Site Meter

19 de desembre, 2006

Sortida dialogada

Les organitzacions palestines (Al-fatea i Hamas) estan al cantell de la guerra civil. És clar que una primera valoració ens portaria a afirmar que la principal responsabilitat d’aquesta situació dramàtica en la que es troben les organitzacions polítiques palestines i, de retruc el poble és d’ells; únicament, d’ells. Sense voler justificar-los cal dir que això no és exactament així. Hi ha una responsabilitat dels polítics palestins; però n’hi ha una altra –o altres- que sobrevolen per sobre d’ells:

Primer, el govern d’Israel. Segon, les grans potències que han bloquejat els fons econòmics a Hamas.

Començaré per aquesta última. A Palestina, en condicions polítiques molt complicades i difícils es varen celebrar unes eleccions amb el suport, control i validació de la ONU i de les grans potències. Aquestes eleccions que les va guanyar Hamas (la meva simpatia per ells és perfectament descriptible). A partir d’aquí, com que el resultat no va agradar, es varen bloquejar els fons d’ajut internacional sota l’excusa de l’ús que en faria Hamas. El resultat efectiu (gran error) és que Hamas ha continuat comptant amb els fons propis de financiació i, l’administració palestina no pot pagar els seus funcionaris (aproximadament 130.000) això vol dir funcionament dels hospitals, escoles, etc.

Ara ens trobem, amb Hamas pagat pels radicals islamistes i, una policia a les ordres directes del president Abbas pagat pels EUA. En mig, una població, sense feina, sense perspectives vitals, frustrada, i aquí entra el govern israelí: els seus serveis secrets. Treballant en allò que són mestres: l’agitació política entre fraccions rivals armades.

La sortida en aquests moments passa per la celebració de noves eleccions i, sobretot que tothom respecti el resultat. Cal, també, desbloquejar l’ajut econòmic internacional i que això ajudi a rebaixar la tensió, per tal de que els sectors moderats i políticament dialogants tinguin camp per poder actuar.