Site Meter

28 de setembre, 2006

Eta, Batasuna la pilota al seu terrat

Fa uns dies ha fet tres anys que ETA no ha matat a ningú, i des de fa mig any hi ha una declaració d’alt al foc. Vagi per endavant que això per si sol em sembla una gran notícia, de la qual tots, repeteixo tots, ens hauríem de felicitar. Al costat d’això estem assistint a tota una escalada declarativa, a una reaparició de la Kale Vorroca i a l’escenificació per part d’ETA d’un acte teatral enmig de les muntanyes amb trets a l’aire inclosos.

A mi personalment sense que em deixi indiferent tot això, he dir que m’impressiona poc. El món aberzale té una gran tendència a la teatralitat, cal dir que d’això en sap molt. Però el que em sembla important és l’actitud del Govern del PSOE que ha manifestat amb tota claredat que el procés només avançarà si es donen dues condicions: absència de violència i respecte a la legalitat.

D’altra banda, sempre m’ha semblat que hi ha massa remor polític mediàtica a l’entorn de la negociació que, per la seva especial característica precisa de molta discreció. Això és molt difícil ja que no es compta amb l’acord del PP ni de la caverna mediàtica que li dóna suport; ara bé, si la direcció popular es separés d’aquesta, faríem un gran pas endavant. Avui per avui, això sembla altament improbable ja que està al bell mig de la seva estratègia de tensió.

El Govern Zapatero crec que compta amb una gran arma negociadora: el gruix més important del món aberzale, avui no acceptaria el retorn dels atemptats amb víctimes.

Els dirigents de Batasuna ho saben, i és per això que són conscients que el temps és limitat ja que el calendari electoral se’ls tira al damunt, i necessiten presentar-se a les eleccions municipals i recuperar una certa normalitat institucional.

No cal descartar algun estirabot per part d’algun violent esbojarrat. No obstant això el procés cal que avanci. Estem en una cruïlla històrica en la que es pot eradicar definitivament la violència etarra del nostre país. Aquesta oportunitat no es pot malmetre, és per això que cal recolzar el Govern.