Site Meter

08 de setembre, 2006

Amenaces al procés de pau al País Basc

Tots hem pogut veure a la televisió les imatges patètiques de l’etarra Iñaki Bilbao, amenaçant d’una forma exaltada i rabiosa als jutges de l’Audiència Nacional.

Trist i patètic, són una mostra gràfica de la dificultat del procés de pau; que ningú amb dos dits de front a negat mai.

Al costat d’això, trista i patètica la reacció dels polítics i periodistes de la dreta d’aquest país, contraris, també de forma rabiosa, des del primer dia del procés de pau (els extrems es toquen).

Més enllà de l’anècdota, el rerefons és el què importa: les dificultats per fer avançar el procés de pau.

Cal intel·ligència, serenitat i paciència. El realment important són els quasi tres anys i mig que ETA no mata, que la tensió al País Basc ha baixat molt com han pogut comprovar els milers de catalans que aquest estiu han fet turisme al País Basc, que l’esperança de pau de la majoria dels ciutadans està viva, preocupada però viva i, el més important, donant suport a l’acció del Govern Zapatero que és qui ha de conduir el procés i, que en això precisa del màxim suport possible.

Quan Otegui i Batasuna diuen que el procés s’estanca, en definitiva expressen el nerviosisme dels que volen que això acabi bé. Per què, no ho dubteu els Iñaki Bilbao, també els amenacen a ells. Aquests processos són dinàmics i multilaterals; també les amenaces i les pors.