Site Meter

21 de juliol, 2006

La barbàrie continua

Llegit en un titular de diari d’aquest matí: “Israel se irrita con España por las críticas de Zapatero”. En un altre diari es pot llegir: “Zapatero choca con Israel y el Partido Popular al condenar la matanza del Líbano”.

Una vegada més, el President Zapatero es situa a la vanguàrdia del moviment progressista a Europa i al món, ens sorprèn –molt favorablement- amb un posicionament polític que va molt més enllà, del que es podria considerar políticament correcte en el context del món occidental. Per què dic això? Perquè Zapatero ha tingut el coratge polític de dir el que molts pensem: Israel està fent un ús abusiu de la força. Si, amb molta claredat, ús abusiu.

El comissionat de la Unió Europea per les relacions exteriors ha dit: “he visto el sufrimiento de la gente en Líbano, y no sé qué tiene esto que ver con la lucha contra el terrorismo. Lo que se haga ahora tendrá consecuencias en el futuro”. Recordo que la UE va declarar que hi havia un ús desproporcionat de la força per part d’Israel. Zapatero penso que ha anat més enllà, penso que molt encertadament, i ha parlat precisament d’ús abusiu.

Al Líban parlem de més de 300 morts i milers de ferits. A Gaza i Cisjordania més de 150 morts i un miler de ferits. Cal començar a parlar de crims contra la humanitat i de tribunals internacionals.

Aquí, em sembla, que cobra més valor la posició del President Zapatero, perquè estem parlant de política de ciutadania (aquí i allà), i cal dir amb tota la força que tot allò que afecta als drets humans s’ha de defensar.

No podem callar, encara que ens repugni la violència islamista. En això, recau la grandesa dels demòcrates: en la superioritat de la llibertat de pensament front als autòcrates.

Per cert, portem una setmana de conflicte a l’Orient Mitjà i el Partit Popular encara és l’hora que fixi la seva posició.